Welkom in het walhalla van ‘Hygge’


Library Life — published 14/11/17

HYGGE (/huugə/)

De kunst van bouwen aan een gemeenschap en een heiligdom. De ander uitnodigen tot nabijheid en aandacht schenken aan openhartigheid en wat ons doet voelen dat we leven. Welzijn, verbondenheid en warmte creëren. Het gevoel dat je op dat moment bij elkaar hoort. Van elke dag een feest maken.

 

 

Vijf jaar geleden was ik in Brussel op zoek naar een even gezellige en knusse werkplek als mijn huis, maar met de infrastructuur van een kantoor en andere mensen erbij. Het moest een plek worden waar je je persoonlijk welkom voelde, met huisgemaakte snacks, waar mensen duidelijk moeite hadden gedaan voor je bezoek, waar de spanning instant van je af viel en je zonder reden een deuntje zou beginnen te neuriën. Al deze factoren samen beschrijven eigenlijk de essentie van ‘hygge’.

 

Het woord hygge (ik laat de aanhalingstekens weg, nu je het idee hierachter kent) werd met de jaren populairder en schopte het tot in de Collins English Dictionary. Hygge veroverde de tweede plaats in de lijst met nieuwe woorden van 2016, net na het woord Brexit. Dat is grappig genoeg het tegenovergestelde van hygge, maar dat is een andere zaak. Hygge werd zelfs erg bekend in België, hoewel er nog steeds een beetje een waas hangt rond wat dit nu precies is. Sommigen denken dat hygge een sport is die je beoefent – een soort Scandinavische mindfulness of zo. Anderen denken dat het vooral om taart gaat. Een journalist belde me zelfs onlangs op om me te interviewen over hoe hygge in een beoordelingsgesprek met je baas op te nemen. Wat je eerlijk gezegd niet echt kunt doen. Hygge is heus geen toverstokje. Een kaars aansteken, thee zetten, glimlachen naar elkaar en dan tegenvallende prestaties bepreken, dat gaat gewoon niet samen.

 

Ik dacht dus een lijstje op te stellen van hygge-momenten die vergelijkbaar kunnen zijn met je eigen ervaringen in je vrije tijd:

 

  • Vrienden nodigen je uit voor een etentje. Wanneer je aankomt, speelt er muziek. De tafel is gedekt, op het vuur pruttelt een pan. Op de tafel staan al glazen en aperitiefhapjes. Je vrienden bieden je een zitplaats aan en vragen hoe het met je gaat, hoe het écht met je gaat. Zie je de moeite en de aardigheid die hierachter schuilgaan? Dit betekent dat je klaar bent voor een hyggelige
  • Het was een lange week. Je bent een beetje kortaf en gestrest, maar een paar coworkers vragen je mee om samen met hen iets te gaan drinken. Jullie blijven een uurtje of twee kletsen en plezier maken bij een drankje. Wanneer je naar huis gaat, voel je je een beetje lichter en klaar om het weekend in te zetten (je zou ervan versteld zijn hoeveel er op Deense werkplekken wordt gedronken).
  • Buiten regent het. Je steekt een paar kaarsen aan en vraagt de kids of ze je willen helpen met pannenkoeken maken. Dit samenzijn onder een laagje suiker en confituur staat in schril contrast met buiten, waar het koud en donker is, en dat maakt het net zo hyggelig. (Het werkt het beste wanneer het donker is, met koud winters weer buiten en misschien enkele ruisende bomen die te lijden hebben onder de stormwind).
  • Je collega is bijna jarig. Achter zijn/haar rug zorg je samen met de coworkers voor taart (zelfgebakken of gekocht, dit doet er niet toe, het is de attentie die telt). Iedereen gaat zitten en geniet er samen van. E-mails, telefoontjes en bazen worden een half uurtje terzijde gelaten om alles in het teken van de ander te stellen.
  • Omgeving: Je kunt hygge creëren door een persoonlijke toets te geven aan je huis of kantoor, zoals kunstwerken ophangen die een diepere betekenis hebben voor jou, door te werken met tapijten en kleinere sfeerverlichting in plaats van de plafondverlichting te gebruiken, door ervoor te zorgen dat het overal lekker ruikt en door rommel op te ruimen die je zou kunnen irriteren.

Ik denk dat je door deze voorbeelden wel ziet dat hygge draait om een kleine inspanning voor een ander of jezelf om je dag een beetje beter te maken. Ik hoop dat dit is wat je voelt wanneer je The Library binnenstapt, ook al wist je niet dat dit concept een vreemde, onuitspreekbare naam heeft.

 

www.thelibrarygroup.be